Campagne ‘Geldstress’ wijst Zwolse jongeren op hulp bij geldzorgen

26 maart 2025
Homepage

Jongeren met geldzorgen weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp. Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit onder 509 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Daarom slaan gemeente Zwolle en het Deltion College de handen ineen om studenten de weg te wijzen naar hulp bij geldzorgen. Tijdens de Week van het geld, op 26 maart, deelden wethouder Michiel van Willigen en Louise van de Beerekamp, directeur Studenten SuccesCentrum Deltion, geldstressbusters uit aan studenten. Op deze stressbal staat een QR-code met een verwijzing naar het Financieel Spreekuur van Deltion. Ook kunnen jongeren terecht op geldfit.nlexterne-link-icoon.

Wethouder Michiel van Willigen: “Uit de peiling blijkt dat maar één derde van de jongeren met geldzorgen de weg naar professionele hulp weet te vinden. We weten dat geldstress helaas grote gevolgen heeft, juist onder jongeren. Het is daarom van belang dat ze weten dat er hulp is, zelfs op school. Deze actie draagt daar op een positieve manier aan bij.”

Het Financieel Spreekuur van Deltion biedt advies en ondersteuning aan studenten met betalingsproblemen en schulden.  Louise van de Beerekamp: "We zien dat geldzorgen studenten belemmeren in hun studie en welzijn. Met het Financieel Spreekuur bieden we laagdrempelige hulp op school, zonder de stap naar externe instanties. Zo maken we het makkelijker om tijdig ondersteuning te krijgen."

Over de campagne

De campagne ‘Geldstress’externe-link-icoon richt zich op jongeren tussen de 18 en 27 jaar en informeert hen over de gratis hulpmogelijkheden. Doel van de campagne is jongeren met beginnende schulden te stimuleren om hulp te zoeken als ze geldstress ervaren, zodat ze problematische schulden voorkomen. Meer info over de onderzoeksresultaten staat op www.rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Week van het Geld

De Week van het geldexterne-link-icoon keert jaarlijks terug en vindt dit jaar plaats van 24 t/m 28 maart. Het is een initiatief van het platform Wijzer in geldzakenexterne-link-icoon. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. De gemeente staat ook bij Landstede stil bij de Week van het geld. Zo krijgen studenten les over (omgaan met) geld, o.a. door Michiel van Willigen.